logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Внесоха подписка в Народното събрание за изграждане на тунел под Петрохан

Отворено писмо, придружено с подписка от 16 664 жители на Северозападна България, внесоха в Народното събрание от Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан“.
В документа, адресиран до председателя на парламента, министър-председателя и министъра на регионалното развитие и благоустройството, се изразява волята и искането на хората от Северозапада до 30 юни да стартира тръжна процедура по изграждане на тунел под прохода Петрохан и магистрална транспортна връзка София – Берковица – Монтана – Видин (Козлодуй) Оряхово или в същия срок да бъде обявена концесия за изграждането на тунела и магистралната връзка.
„Построяването на тунел под Петроханския проход ще създаде условия за инвестиции в икономиката на Северозапада, ще съживи туризма в зимните и балнеолечебни курорти Берковица и Вършец, ще създаде бърз и удобен достъп до известни вече туристически дестинации като Белоградчишките скали, пещера „Магура“ и крепостта „Баба Вида“, аргументират се от гражданската инициатива. Тунелът ще е естествено продължение и на изградения вече мост при Видин-Калафат, по трасето на Паневропейски коридор № 4 с направление Дрезден/Нюрнберг – Прага – Виена – Братислава – Арад -Видин – София – Солун/ Пловдив – Хасково – Истанбул.
„Изграждането на тунел под Петрохан ще съкрати маршрута за тежкотоварните автомобили София – Видин с цели 100 км, което означава ОГРОМНИ икономии за българските граждани, превозвачи и износители от гориво, амортизации и време“, се посочва в документа.
От Нациналната гражданска инициатива са категорични, че с изграждането на тунел под Петрохан не само ще се прекрати геноцида, на който Българския Северозапад е подложен в последните 27 години, но и ще подпомогне решително цялата българска икономика, изплащайки се бързо от реализираните поради съкращаване на маршрута икономии.

Сподели в социалните мрежи