logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Гласът на видинчани: Трябва ни магистрален път до Видин

Изграждането на магистрален път Видин-София единодушно обедини видинчани, с които се срещнахме и разговаряхме по улиците на дунавския град.
По „Търговска“, „Пазарска“, „Цар Симеон Велики“… търсихме отговор на въпроса: „Нужен ли е магистрален път до Видин?“. Всички анкетирани бяха категорични в мнението си за необходимостта от модерна пътна инфраструктура в Северозападна България и тя да бъде първата стъпка към спасяването на Видинския край от разруха.
Какъв е неподправения глас на хората, какви са техните искания – без монтаж, без грим и лицемерни маски:
„Обезателно. Изграждането на магистрален път е крайно необходим. Трафикът към Дунав мост 2 е огромен. Ежедневно тежкотоварни автомобили не само унищожават и без това лошите ни пътища, но и се движат с бясна скорост и застрашават живота на другите пътуващи. Всеки ден има катастрофи и хора умират. Затова – да, магистрала до Видин трябва“, коментира Веселин.
С гневни думи за многобройните лъжливи обещания на управляващите се обърна пък видинчанинът Емил Маринов: „Дали ни трябва?! Разбира се, че ни трябва магистрала до Видин. Колите си разбихме по тези пътища – дупки, трапове… Само обещания, махнете ги тия с обещанията. Лъжци…“.
„Нужен е магистрален път до Видин. Пътищата ни са в лошо състояние. Не само до втория мост, а и до останалите гранични пунктове – при Брегово и Връшка чука“, заяви Емил.IMG_6853
Сред множеството мнения се чуха и думи на отчаяние, че нещата вече трудно могат да се променят, че управляващите най-сетне ще се сетят за забравения Видин и неговите жители: „Градът ни е потънал в блатото. То няма вече накъде… Разбира се, че ни трябва магистрален път. Той е жизненонеобходим, но…“, питаше се сякаш Здравка.
„Щом има мост, трябва да има и път. Знаете ли какво е нужно на Видин и Северозападна България? Нужно е управляващите по-често да идват тук, да постоят в града ни няколко дни, да се смесят с нещастните хора в този Видин. Това трябва да направят, а не да се изказват от трибуната на Народното събрание от името на жителите на Северозападна България. Обещанията трябва да свършат най-после. Те не могат да спазят нито едно, защото са изпуснали много неща, които можеха да се направят за нашия край. Най-лесното нещо е обещанието. Едно правителство, едни управляващи имат стойност тогава, когато дават днес, а не обещават за утре“, заяви д-р Атанасов.
IMG_6862Категорична позиция с искане за модерна пътна инфраструктура изказаха Донка и Веселка, чийто приятелски разговор прекъсваме, за да чуем мненията им: „Задължително трябва да има магистрален път до Видин. Движението към моста е изключително натоварено – ТИР-ове, автомобили… Пътят е необходим, както и строителството на тунел под Петрохан. Невъзможно и крайно опасно стана да се пътува“.
На метри от двете дами срещаме познато лице – Ненчо Нешев, който не пести критики: „Магистралата да я построят – Видин-София-Атина. Това е транспортен коридор. Защо тази магистрала не е построена?! Защо при положение, че пари е имало? Откраднати ли са?! От сегашните управляващи, от предишните?! Кой ги открадна?! За да не се строи нещо, значи има икономически интереси, но това не са интересите на България, на Европа и на Видин“.IMG_6863
Оборвайки всеобщото мнение, че жените говорят повече, спираме при трима мъже, които, както разбираме от самите тях, по традиция са седнали, за да си изпият сутрешното кафе:
„Нужен е магистрален път до Видин. Пътищата ни са тесни, а трафикът към моста е голям“, заявяват в един глас тримата приятели и допълвайки се един-друг обясняват: „Вижте пътя между Димово и Ружинци. Там два ТИР-а не могат да се задминат, това е невъзможно. Нощес пак се е обърнал един голям камион и е затворил трасето. Трябва да се направи магистрала, да се отвори движението… Видинско не е изолирано само откъм нормална инфраструктура. Липсват хора, няма качествени хора, които да милеят за нашия край“.
Да, да и да, трябва да се изгради магистрален път до Видин. Тези думи многократно бяха повтаряни от нашите съграждани: „Пътищата ни са пропаднали отвсякъде. Ако имаме път ще се подобри и животът ни – търговията, всичко. И инвеститори ще има как да дойдат дотук, да се отворят работни места. Ние сме на възлово място, но управляващите ни трябва да мислят. Видин е на транспортен коридор – Румъния, Сърбия… Видин може да стане благодатен край и хората няма да бягат от дома си, както сега…“; „Магистрала? Категорично – да! Погледнете хората по тази голяма улица – повечето сме стари, предимно пенсионери. Младите ги няма, заминаха по Италия, по Испания… Какво да правят тук?!“.
Неусетно в разговори с различни лица, с непознати наши съграждани, сме стигнали площада. Поглеждам към местния небостъргач и се сещам за думите на един видинчанин, изречени преди малко. За липсата на качествени управленци, които дават днес, а не обещават за утре.

Сподели в социалните мрежи