logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Драговитийски епископ Даниил е избран за нов Видински митрополит

След света Литургия на 4 февруари в Синодния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ в София се проведе каноничният избор за нов Видински митрополит, съобщиха от Светия синод.
С 11 гласа „за“ от общо 13 гласа Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия избра за Видински митрополит Негово Преосвещенство ДРАГОВИТИЙСКИ ЕПИСКОП ДАНИИЛ.
Самият Светейши Български патриарх Неофит прогласи избирането на Драговитийски епископ Даниил за нов член на Св. Синод в качеството му на Видински митрополит.
Видинският митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 02.03.1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.
През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващият ден е ръкоположен за йеродякон.
През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.
По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е избран за Видински митрополит.

Сподели в социалните мрежи