logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Протестиращ Видин посрещна с хляб и здравец новия Митрополит

Множеството видинчани, които за трета седмица протестираха на главен път Е-79 с искане за магистрала до Видин и тунел под Петрохан, първи посрещнаха новия Видински митрополит Даниил.
Кортежът на духовния водач на Видинска епархия спря на входа на Видин, където хората го приветстваха с „добре дошъл“ по стара българска традиция – с хляб и здравец. Отправяйки благопожелания към протестиращите, митрополит Даниил изрази надежда, че по исканията на гражданите ще има единомислие. Той поясни, че пристъпвайки във Видинска епархия е срещнал радушен прием, което го обнадеждава, че заедно и с Божията помощ ще може да отговори на очакванията на хората.
Поредният протест на видинчани отново блокира за няколко часа главен път Е-79 и нищо не спря силата на гражданския глас, въпреки още по-засиленото полицейско присъствие, допълнителни ограждения и сили на жандармерията. Протестът започна с автомобилно шествие. След него хората изминаха няколко километра пеша и се спряха при входа на съседния град Дунавци, откъдето жители на селището се присъединиха към множеството. Там, на шосето, хората почетоха с минута мълчание жертвите на пътя-убиец Е-79 и запалиха по свещичка в тяхна памет. Минути по-късно протестиращите се отдръпнаха от пътя и освободиха движението на автомобили, за да посрещнат подобаващо новия Видински митрополит.
Исканията на протестиращите видинчани остават категорични – незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан, при точен график и правила със срок на завършване до края на 2021 година.

Сподели в социалните мрежи