logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Премиерът пое ангажимент за Решение на МС за магистрала до Видин и тунел под Петрохан

След пет поредни седмици на протести, исканията на жителите на Видин и Северозападна България постигнаха своя дългоочакван резултат.
Днес на среща с представители на гражданската инициатива в Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов пое ангажимент в сряда да бъде внесен проект за решение в Министерския съвет. Две решения договориха на срещата с премиера – за коридор номер 4 и магистрален път до Видин и за подготовка на на процедурите до концесионен анализ за изграждане на тунел под Петрохан. С ясен график, етапи, индикативна стойност и осигурено финансиране. Инфраструктурните проекти ще бъдат специално проследени от работна група с участието на гражданската и ще инициативаще изиграят своята важна роля за спасяването на българския Северозапад.
На срещата, състояла се по покана на министър-председателя, представителите на „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“ изразиха надежда, че с действията си българският премиер поема политическа отговорност към най-ощетения и забравен регион на страната. В същото време представителите на протестиращите бяха категорични, че ще бъдат непримирими към празни обещания, с каквито е заливан през последните 20 години Видин и Северозапада. Затова видинчани ще следят стриктно за спазване на поетите ангажименти и събудилото се гражданско общество няма повече да остава безучастно към съдбата на родния си край.
„След днешният разговор и уверенията, които получихме, обявеният тридневен голям протест на Северозапада, ще премине в мирно бдение, с традиционното вече шествие и протестиращите ще отбележат националния празник и несломимият дух на героите, отдали живота си за Освобождението на България. В 12.00 часа на уреченото място заедно с протестиращите от Берковица и Монтана ще отбележим подобаващо националния празник“, коментира председателят на гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова.

Сподели в социалните мрежи