logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Има нещо гнило, ама не в Дания, а в община Видин

До такъв обоснован извод стигна кметът на Дунавци Димо Скорчев. Той алармира за поредната забъркана схема „аз на тебе – ти на мене“ във видинската администрация, която с лека ръка опрощава хиляди левове на „определени“ длъжници.
В докладната си за записка, изпратена на 13 март тази година до градоначалника на община Видин, кметът Скорчев пита на какво основание Огнян Ценков е извършил амнистия на задължения от 82 000 лева. И то в случай, че от своя страна Скорчев на няколко пъти е сигнализирал за опасността дълговете да не бъдат платени. Тревогите му обаче винаги били разсейвани от кмета Ценков с уверението: „Няма страшно“:
„Към края на месец януари ви представих справка от местни данъци за задължения на Малин Миронов, респективно фирма „Братя Миронови и СИЕ“ към община Видин. Те сочеха сума около 82 000 лева. Тези задължения са от години и прогресивно нараснаха до тази сума. Информирах ви за намеренията на лицето, че евентуално чака опрощение, на което вие категорично се противопоставихте и казахте, че това не може да се случи. Да ама не? На 12 март 2018 г. по канален ред от съда изпратиха съобщение с постановление на съдия-изпълнител. В постановлението пише, че по молба на община Видин от 23 февруари 2018 г. се иска прекратяване на изпълнителното производство.
Г-н Ценков, не знам каква е причината да се гледа така безотговорно на такава огромна цифра на основа на оздравителната програма в община Видин. На нас не ни достигнаха 15 000 лева да довършим започнатия ремонт на парната инсталация в Гимназията по селско стопанство. На нас не са ни отпуснати обещаните 50 000 лева за гробищния парк в квартал „Видбол“. На нас не ни достигат средства за ремонта на 19-та детска градина и подхода до нея, въпреки предписанията на ХЕИ.
Да изброявам повече. Тези 82 000 лева биха покрили тези жизненоважни потребности. Не подозирам, г-н Кмете, за какви договорки става въпрос, но все пак има нещо гнило. За няколко ковчега занимавахте екип от общината и прокуратурата. Касаеше се за услуга на гражданите, а не за неплатени данъци или получени печалби, което категорично бе опровергано от прокуратурата.
Г-н Ценков, моля ви, в отговор на тази докладна да ми опишете каква е схемата да не се плащат дължимите суми, и може ли да се възползват и други граждани. Докога ще има богопомазани.
Чакам отговор, за което предварително ви благодаря!“, посочва в докладната си кметът Скорчев, който е алармирал за случая и председателя на Общинския съвет Генади Велков.
И така, 82 000 лева са опростени. Задължения, които са били известни още по времето на предходния кмет Гергов. И тогава нищо не е направено. Дългове, за които повече от две години и настоящата местна власт не е направила нищо, за да си ги прибере. Но пък прави финансови подаръци. Интересно е какво правят юристите на община Видин, когато длъжникът има имущество и то може да бъде възбранено или запорирано? Правенето на НИЩО не е ли бездействие и каква е функцията на кмета на една община в такъв случай?
Сега и ние, като кмета Димо Скорчев, чакаме видинският градоначалник да оповести схемата, по която и останалите граждани на Видин, както и всички фирми, да не си плащат борчовете. Да пробваме заедно и вкупом, пък тогава ще разберем кои от нас могат да се възползват от щедрите жестове на община Видин. Давайте, съграждани!

***
Постановление за прекратяване на изпълнителното дело; съобщение от Районния съд – държавен изпълнител и докладната от кмета на Дунавци.

Сподели в социалните мрежи