logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Нивото на Дунав прехвърли седем и половина метра

Нивото на река Дунав продължава ход нагоре и за денонощие се покачи с нови 27 см при Видин. В сряда, 21 март, водният стълб достигна 759 см и вече е в сила първия етап от мерките за защита – „повишено внимание“. При него се въвежда денонощно дежурство на помпените станции и ежедневно наблюдение на защитните диги.
Повишение от 21 см е отчетено и в района на с. Ново село, където нивото достигна 720 см, сочат данните на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.
Втори етап от плана за защита от наводнение се въвежда при ниво на реката от 850 см при Видин, а трети „извънредно положение“ при ниво над 930 см.
По информация на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ се очаква речният отток на реката да достигне 11000 кубически метра/s, което налага обявяване на първа степен на готовност при високи води на Дунав. Очаква се повишение на водните нива и в следващите дни във връзка с прогнозните очаквани валежи, с водни количества над средногодишните стойности, както и повишаването на нивата на големите притоци в участъка над „Железни врата“, съобщават от МВР.
Предвид получената информация и във връзка с възложените от Закона за защита при бедствия функции на Главна дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, е създадена организация и са предприети съответните превантивни действия за информиране на органите на изпълнителната и местна власт, диспечерските пунктове на електроразпределителните и ВИК дружества за очакваните опасни явления. Същевременно служителите на оперативните центрове при РДПБЗН ще следят актуалната информация за водните нива, както и за залетите или застрашени от заливането участъци, допълват още от МВР.
Сподели в социалните мрежи