logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Белоградчик отбеляза 168 години от въстанието в Северозападна България

В църквата „Св. вмчк Георги Победоносец“ в Белоградчик бе отслужена заупокойна панихида от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в памет на избитите ръководители и участници от най-голямото въстание в Северозападна България през 1850 лето. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя, съобщиха от община Белоградчик.
Граждани на Белоградчик, гости и ученици се отправиха в литийно шествие от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието. Тук на лобното място на героите, където признателните поколения са издигнали паметник, се състоя тържествен митинг-заря.
Гости на тържественото честване бяха Георги Първанов – президент на Република България два последователни мандата от 2002 до 2012 година, Владимир Казанчев и Алексей Новосьолов – съветници в Посолството на Руската Федерация, професор доктор Веселин Борисов – почетен гражданин на Белоградчик, и Владан Радованович – координатор за трансгранично сътрудничество между общините Княжевац и Белоградчик.
„Тук сме се събрали да почетем паметта на нашите синове и дъщери на многострадалния ни народ от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско дали живота си за свобода и правдини. Тяхната саможертва е пример за нашия живот и добруване днес“, заяви в словото си Видинският владика.

Сподели в социалните мрежи