logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

От 8 март на сайта на НАП ще са достъпни предварително попълнени данъчни декларации.

От 8-ми март на интернет страницата на НАП ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане доходите на физическите лица. Всеки длъжник ще има възможността да сравни служебно въведените данни при електронното подаване на декларациите и да нанесе корекции, ако е необходимо, съобщиха от приходната агенция.

Новото в данъчната кампания е, че тази година НАП ще въвежда по служебен път данните в данъчните декларации на физическите лица, без да са необходими служебни бележки от работодателя, ТЕЛК решения и декларации от другия родител, обясни пред БНР Боряна Георгиева:

„С този вид услуга даваме възможност на лицата по някакъв начин да ги облекчим, но изцяло отговорността и задължението за данните, които ще попълним в тази декларация, е на самото физическо лице“.

Приходната агенция вече разполага и с данните за търговията през интернет, които също ще бъдат въвеждани в данъчните декларации, а дейността ще се облага, освен ако не засяга продажбата на лични вещи, посочи говорителят на НАП Росен Бъчваров:

„Хората, които продават един мобилен телефон, или телевизора с, или ски-обувки на децата, за тях няма задължение нито за подаване на декларация, нито за плащане на данък, но има хиляди хора, които продават стотици хиляди вещи средно годишно и които практически извършват търговска дейност, независимо от това, че не са регистрирани като търговци. Това влече след себе си данъчни последици и необходимост да се плати данък в размер на 15%“.

И още: За надвнесения данък ще можем да решим дали да ни бъде възстановен или да бъде разпределен за покриване на други задължения, а данъчни облекчения за първи път ще ползваме и при ремонт в дома:

„Двете големи промени са данни за доходи от търговия в интернет, които ние сме предварително попълнили. А втората е ако има надвнесен данък, то изрично трябва и се очаква да посочи деклараторът, физическото лице, какво да се случи с този надвнесен данък – дали той да бъде възстановен по банкова сметка, или може, което е нова възможност, той да бъде използван занапред…

Ако през тази година ремонтираме дома си, за частта от труда на един майстор трябва да поискаме и да получим документ от него и с тази сума в размер до 2000 лева можем да намалим данъците си“, посочи Росен Бъчваров.

Данъчната кампания тази година ще продължи до 5 май, като отстъпка от 5% може да се ползва за декларациите, подадени по електронен път, до 31-ви март.

Източник: БНР

Сподели в социалните мрежи