logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Днес е последен ден за заявления за гласуване в чужбина

Централната избирателна комисия припомня и уточнява, че срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната в предстоящите избори за народни представители на 4 април 2021 г. изтича на 9 март 2021 г. –  24.00 ч. българско време.

Българите в чужбина трябва да подадат писмено заявление по образец или да изпратят електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия  за участие в парламентарните избори на 4 април. Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава.

В едно писмо може да има повече от едно заявление. Изпратените чрез куриерска услуга заявления се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“. Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“.
До 25 февруари българите в чужбина са подали 48 477 електронни заявления за гласуване, повечето онлайн, съобщава Българско национално радио.  Хартиените са около процент и половина от общия брой. Най-много са от Турция, Великобритания и Испания.

Сподели в социалните мрежи