logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Туристическият сезон започва на 1 май

Българският туристически сезон стартира на 1 май. Решението е съгласувано със здравните власти и Министерство на външните работи, съобщават от Министерство на туризма.

Днес се очаква да бъдат утвърдени мерките, които ще касаят местата за настаняване, местата за хранене и развлечение и ще важат за сезон 2021, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на визита в Национална астрономическа обсерватория Рожен

Предстоят майски празници и трябва да има прогнозируемост за бранша, посочи министър Николова. И допълни, че очакваме и за великденските празници, нашите гости от съседните страни, като Румъния. Тя уточни още, че са разработени изисквания за влизане на туристи в страната и са съгласувани със здравните власти. Следващата седмица предстои ЕС да вземе решение за т.нар. „здравен сертификат“ за ваксина и българското правителство подкрепя тази позиция, заяви вицепремиерът.

След срещата, която направихме с всички представителите на туроператори и целия бранша, ще осигурим сигурни зелени коридори за всички туристи, които искат да посетят страната, информира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Според него най-важното е участието на страната в т.нар. „зелен сертификат“ за пътуване, който гарантира всеки един турист, който иска да посети страната да има 3 възможности. Те са да е ваксиниран, да е прекарал заболяването и да има антитела или да има отрицателен ПСР тест, като по този начин ще улесним пътуването, увери министърът.

Сподели в социалните мрежи