logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

В 9390 секции в България ще има машинно гласуване

В 9390 от секциите в страната ще може да се гласува и с машина за парламентарния вот, обявиха на пресконференция от ЦИК.

От ЦИК представиха и машините за гласуване, които в деня преди вота ще бъдат разположени в секциите. Тогава членовете на СИК ще бъдат обучени как да работят с техниката. Преди гласуването на избирателя се дава една от трите специални карти, която се поставя в машината, за да се появи електронната бюлетина на екрана.

Машината не може да бъде изключена преди края на изборния ден, защото има защита срещу злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му.  След това тя калкулира резултатите.

Преди да потвърди окончателния си избор и да бъде разпечатана разписката, всеки, предпочел да гласува на машина, ще може да променя избора си колкото пъти прецени. Вече разпечатана, разписката ще се сгъва и пуска в отделна урна за машинния вот.

При откриването на изборния ден член на ЦИК ще разпечатва нулев протокол. В края на изборния ден ще се отпечатва и финален с всички резултати.

Дали комисиите ще броят разписките или ще гледат финалния протокол, ще реши ЦИК с методически указания. Разписките нямат пореден номер и час на гласуване.

От „Сиела Норма“ обясниха:

„Машината не може да бъде приключена преди определен от нас час. Това позволява да имаме защита, че няма да бъде злоупотребено с нея и примерно да бъде изключена на обяд и да няма възможност гласоподавателите да продължат да гласуват машинно“

Над 2000 техници ще обслужват устройствата в деня на вота. Три са картите за гласуване във всяка секция, които активират гласуването. С една и съща няма да може да се гласува два поредни пъти.

В София днес ще бъде демонстрирано как се работи с машините за гласуване, предвидени за парламентарния вот на 4 април, съобщава БНР.

Публичните демонстрации ще се състоят по обяд в два столични мола. Те се провеждат със съдействието на фирмата-доставчик на специализираните устройства „Сиела Норма“.

Демонстрациите се организират от Обществения съвет към ЦИК, в който са включени представители на неправителствени организации, наблюдаващи изборите в страната.

Съветът е консултативен орган към Комисията, чиято основна цел е да съдейства за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборния процес.

ЦИК показа образец и на хартиената бюлетина. Тази за чужбина е без кръгчета с преференции, защото там се гласува само за партии и коалиции. Тази за страната е по-широка и приблизително дълга 60 см. Предстои ЦИК да  излезе със специално решение за препоръчителното сгъване на бюлетината. По всяка вероятност, след като тя се откъсне от кочана, горният перфориран отрязък ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера на нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, за да се гарантира анонимността на вота.

От ЦИК обявиха още, че в големите лечебни заведения една подвижна секция за болни от Covid ще може да обслужва по няколко отделения, които са на различни етажи или в различни корпуси на заведението.

Общо секциите в България ще са малко над 11 000,  без подвижните и секциите в болници, социални институции и местата за задържане.

Сподели в социалните мрежи