logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

България отбелязва Световния ден на метеорологията

От 1961 г. на 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията. На този ден през 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО).
Република България е една от първите страни в света, подписала конвенцията. Всяка година на 23 март по инициативата на СМО и под егидата на ООН се чества Световен ден на метеорологията /World Meteorological Day/.

Първите системни метеорологични наблюдения на днешната територия на България започват през 1860 г., когато в австрийското консулство в Русчук е инсталирана първата метеорологична станция. През 1870 г. там започват да се извършват и хидрологични наблюдения на река Дунав.

Въпреки невъзможността да отбележат по традиционен начин професионалния си празник новините за Българската метеорологична служба към днешна дата са добри,  разказва пред БНР директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Христомир Брънзов. През следващата година всичките 300 валежомерни пункта на службата ще бъдат обновени. Така те вече в реално време ще предават данни за валежите в страната. „В момента сме в процес на изпълнение на обществена поръчка“, пояснява още  Брънзов.

Към момента в българския Национален институт по метеорология и хидрология работят 1280 души.

Сподели в социалните мрежи