logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Видинският куклен театър създаде дигитален каталог на куклата

Представянето на каталога ще се състои днес – 12 април, от 15.00 часа, на специална онлайн среща в платформата Zoom на посочен от кукления театър линк. Желаещите да участват трябва предварително да направят регистрация, след която ще получат потвърждение на имейл, съобщава за БТА директорът на трупата Поли Трифонова
В каталога са представени автори на кукли – сценографи, кукломайстори. Той е изработен по проект “ Иновативен европейски куклен театър, финансиран по програма Творческа Европа и е изработен съвместно с партньорите на Държавен куклен театър Видин от Франция и Италия.

В него са представени творби на български и чужди майстори на кукли, както и стъпка по стъпка е проследен процесът по тяхното създаване. По думите на Поли Трифонова основата цел на каталога е да бъде полезен не само на всички творци, заети с куклено изкуство. Желанието ни е този достъпен за всички дигитален каталог да предизвика и интереса на по-широката публика, обясни директорът на театъра Поли Трифонова.
Технологията на изработката на една кукла се представя в 3D формат. Така че всеки, който е любопитен и се интересува творчески от това какво се случва с куклените театри в Европа и света, как се случват нещата в нашата работа, може да влезе в този каталог и да разгледа различни автори от различни държави, разказва дългогодишният директор на видинския куклен театър.
Поли Трифонова е категорична, че видинският театър в годините се е утвърдил като един новаторски театър не само в България, но и в Европа и по света и за това свидетелстват многото награди, които е спечелил във времето. Затова и е убедена, че голям интерес ще предизвикат българските майстори и техните кукли, които имат своето достойно място в каталога.  България има много силна сценографска школа и представените в каталога кукломайстори, които присъстват със свои творби, ще предизвикат истински интерес.
Предвидено е до края на годината към каталога да бъдат добавени творби и на други автори, които проявяват интерес, уточнява Трифонова. За бъдещите планове на Видинският куклен театър Поли Трифона споделя, че заедно с театър „Де ла Масю“ от Ница, Франция, с които работят отдавна, планират и други съвместни събития във Видин. През август ще бъде представен спектакълът „Малкият театър накрая на света“ на режисьора Езекиел Гарсия- Ромеу.

 

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи