logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Честваме 200 години от рождението на Георги Раковски

Тази година ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на големия ни революционер, възрожденец, публицист и историк Георги Стойков Раковски.

Организацията на честванията е поверена на Министерствата на отбраната и на културата, както  и на Военната академия, която вече 75 години носи името на Раковски. Ще се включат и различни български градове, свързани с биографията и личността на революционера.С тържествен ритуал пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит и преклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и революционер.

На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, посветени на Раковски, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Столична община пък организира церемония пред бюст-паметника на Раковски на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, в която ще участва Националната гвардейска част.

Раковски е роден през април 1821 г. в Котел и е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за която цел създава три отделни плана. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава.

 

Източник: БНТ

Сподели в социалните мрежи