logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

„Алея на славата“ ще бъде създадена във Видин

Паметни плочи на видни исторически личности от Видински край ще бъдат събрани в „Алея на славата“. Тази алея ще бъде посветена на видни исторически личности от този край. В нея паметни плочи с надписи ще „разказват“ за видни исторически личности региона – герои от въстанията и войните, революционери, будители, дали своя значим принос както за своето родно място, така и за Родината. Това е съобщил кметът на града Цветан Ценков при посещението си в Държавния архив в града, информират от общината.
За съжаление, не познаваме достатъчно добре историята на нашия град,затова с изграждането на „Алея на славата“ ще покажем, че тачим историята и ще припомним какви славни личности е имало във Видин, е споделил на среща с началника на видинския архив Светлана Кръстева видинският кмет.

Кръстева е покрепила инициативата и е припомнила, че през 1938 година Видинската община решава в началото на крайдунавския парк, в района на театъра да се постави паметник на Георги Сава Раковски. Идеята тогава е била да се направи една алея с паметници на възрожденци и герои, която да започва именно от този бюст-паметник, но това хубаво намерение така и не се е осъществило.

 

Източник: Община Видин

Сподели в социалните мрежи