logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Жителите на Скравена ще имат пряк достъп до трасето на Мездра-Ботевград

Жителите на Скравена ще имат пряк и бърз транспортен достъп до трасето на път I-1/Е79/ Мездра – Ботевград. Хората от селото и туристите, посещаващи манастира „Св. Николай“, ще имат връзка с републиканския път. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и инж. Иван Досев, член на УС на АПИ, се срещнаха с представители на инициативен комитет от Скравена във връзка с модернизацията на пътя Мездра – Ботевград.

Както е и в момента достъпът до храма ще се осъществява чрез общинския път SFO I-1/3065/ Новачене – Ботевград/Скравена – в. з. Лозята, който се отделя от първокласния път I-1 при село Скравена. След като завърши модернизацията на трасето Мездра – Ботевград преминаването ще е чрез пътен надлез при 189-ти км като пресичането с общинската пътна мрежа ще бъде безконфликтно на две нива. Новият пътен надлез ще е на около 3 км от село Скравена.

Пътищата се строят, за да се улеснява пътуването на хората, достъпът до населените места и културните забележителности в района, каза председателят на УС Георги Терзийски. В диалог и сътрудничество с местната власт Агенция „Пътна инфраструктура“ е приела предложението на община Ботевград вместо кръгови кръстовища ще се изградят съоръжения на две нива, с което ще се повиши пътната безопасност предвид нарастващия тежкотоварен трафик и очакваното увеличение на автомобилното движение в следващите години. В диалог с кметовете на отделните населени места АПИ търси и предлага варианти по всеки възникнал казус, за да се приложат най-добрите технически решения в процеса на строителството и в полза на гражданите при реализацията на важен за Северозападна България инфраструктурен проект, какъвто е скоростният път Мездра – Ботевград. При подготовката и разработването на проекта се стремим да удовлетворим всички искания за осигуряване на необходимите пътни връзки, подчерта инж. Досев.

С изграждането на новото трасе на път I-1 движението в участъка в района на с. Скравена и с. Новачене ще се осъществява безопасно и удобно като са предвидени следните пресичания на две нива:

  • Пътен възел „Люти дол“ при 175-ти км;
  • Общински път ОП SFO 1093 с. Новачене – с. Боженица /пътен възел Новачене/;
  • Ведомствен път Скравена – Кариера при 187-ми км, който ще е надлез над новия път;
  • Общински път SFO 3065/I-1 Новачене – Ботевград/Скравена – в. з. Лозята при 189-ти км /надлез Трудовец/;
  • Селскостопански подлез при 190-ти км;
  • Пътен възел „Ботевград“ при 193-ти км.

АПИ съвместно с местната власт ще продължи да търси възможности за подобряване на достъпа на отделните населени места до новата инфраструктура на територията на община Ботевград.

Сподели в социалните мрежи