logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Днес отбелязваме Международният ден на Земята

Денят на Земята – 22 април, е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души.
Тази година мотото е „Възстановяване на нашата Земя“.
Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда. Да си напомним, че майката Земя има нужда от нас- да я пазим и обичаме.
За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 година в САЩ и Канада. 20 години празникът е изцяло американски. След това, през 1990 година, започва да се чества като международен, а от 1993 година се отбелязва и в България, която  е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.
В Деня на Земята се обединяват хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти и други, като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на планетата.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Сподели в социалните мрежи