logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Работилница за плъсти започна занимания в музей „Кръстата казарма“

Културната проява е включена в програмата за Великденските празници, съобщават от  Община Видин. Тя е свързана с реализирането на проекта „От руното до плъстения килим – възраждане на един древен занаят“ на Сдружение „Видински фонд „Читалища“, с основен партньор Регионален исторически музей (РИМ) – Видин.

В началото на събитието презентация направи директорът на Регионалния музей Десислава Божидарова. Тя посочи, че за пръв път пред публика се представя колекцията „Плъсти”, съхранявана във фонда на отдел „Етнография”, който разполага с втората по големина в България такава колекция. Този вид нетъкани изделия са характерни за бита и културата на номадските народи от най-дълбока древност, разказа Божидарова. Технологията на видинските плъстени килими не прави изключение от познатите начини за изработване на изделия от сплъстена вълна. Последните майстори във Видинско били от Шишенци и работели до около 1956 г. В последните години упражнявали занаята предимно във влашките села, оттам са и събраните в колекцията експонати.

Всеки ден до 29 април деца от няколко видински училища (СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Климент Охридски“ и ППМГ „Екзарх Антим I“) имат възможност да се запознаят с плъстенето на вълна, което е стара българска традиция.

Заниманията в учебната занаятчийница „От руното до плъстения килим“, която бе изградена по проекта, се водеха от д-р Сашка Бизеранова, етнограф в Регионалния музей. Избраните да участват в тях са деца и младежи на възраст от 11 до 15 години. Те получават знания за овцевъдството в региона, за стригачеството и за домашните занаяти – обработка на вълната и подготовката й за плъстене, специфична за етапите в изработването на плъстите, информация и умения, а също така изработват и свои изделия.

Снимка: Община Видин

Сподели в социалните мрежи