logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Депутатът Росица Кирова: „Ако и в бизнеса се работеше така, както в НС, бихме фалирали”

  • Казаното в комисията за ревизия на управлението през последните 10 години не е някаква голяма изненада за българското общество. Това са кръчмарски приказки, които слушаме от доста години.

 

„Ако и в частния сектор се работеше така, както в това Народно събрание, то бихме фалирали като общество”. Това коментира видинският народен представител Росица Кирова в интервю пред Даниела Големинова в предаването “12+3” по радио „Хоризонт” на БНР. В разговора г-жа Кирова подчерта, че за да може да работи нормално българският бизнес, то трябва да има стабилност в държавата. И допълни, че не е е нужно да познаваш премиера Борисов, за да правиш нормален бизнес.

„Не мога да говоря за големия бизнес в България, защото не съм представител на такъв бизнес. Моят бизнес е доста по-скромен. Аз не правя по този начин бизнес и хората, които познавам и с които контактувам, не правят бизнес по този начин”, заяви Росица Кирова по повод въпрос за сформираната комисия за ревизия на управлението през последните 10 години. По думите на народния представител, в България трудно се прави бизнес поради много причини: „Поради европейски регулации, понякога поради бавната работа на администрацията, поради много законодателни проблеми, много често поради нестабилност на законодателството, което непрестанно е променяно. А това е една от основните причини да губим чуждестранни инвеститори, които биха искали да инвестират в по-малкия бизнес, но не смеят да рискуват. В това отношение ни трябва стабилност – нещо, което не успяваме да постигнем в момента”.

А как правят бизнес онези големите, които слушаме и гледаме през последните няколко дни? „Това не мога да кажа. Аз съм потресена от това, което чух (от гореспоменатата комисия за ревизия – б.р.). Начинът, по който се отнасяш към околната среда, към действителността и включително и към властта, отговаря на твоя собствен морал и собствен мироглед. Аз не смятам, че трябва да знаеш телефона на премиера или на който и да е от управляващите, за да можеш да правиш нормален бизнес.

Не смятам, че всичко, което беше казано в комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, е някаква голяма изненада за българското общество. Това са кръчмарски приказки, които слушаме от доста години. Очаквах да чуя неща, които са конкретни и за тях има ясни и конкретни доказателства. С махленски приказки можем да забавляваме или успиваме българското общество, но не можем да решаваме проблеми”, заяви Росица Кирова, която изрази съмнение, че може би някои хора са зажаднели извън турските сериали да видят някакъв и български вариант.

„Притесняваме сериозното отношение, което някои политици и кандидат-политици проявяват към подобни сериали и сценарии. Има начини и всичко може да бъде доказано и всеки, който е извършил нарушение трябва да понесе своята отговорност.

Няма нищо лошо в говоренето, но аз не мога да разбера, откъдето идва историята около подобен род поведение. Нека говорят, но това, което говорят да бъде подплатено с конкретни доказателства и факти. С доказателствен материал, а не да останат само приказки. Аз мога да ви разкажа много митове и легенди. Много неща, които съм чула на различни места или някой ми е разказал от първо лице, на които няма да повярвам. И не е нужно да ги разказвам от трибуната на НС или в някаква комисия. Ние, народните представители, трябва да сме представителна извадка на българското общество и да сме хората, които искат да направят живота в България по-добър. Корупция не се бори с разкази за корупция. Тя се бори с личен пример. С конкретно поведение”, заяви народният представител. По думите на Росица Кирова, корупцията е двустранен процес, в който и вземащият, и даващият са виновни. „Мен никой не е успял да ме притисне до стената 20 години, откакто съм в сферата на частния бизнес. Имала съм сблъсъци и с правителства, които бяха преди тези на ГЕРБ. И съм нормален бизнесмен”.

В разговора г-жа Росица Кирова обясни, че се е качила в джипа на премиера Бойко Борисов като представител на гражданското обединение, борещо се за строителството на пътя Видин-Ботевград. „Качих се в джипа, защото съм представител на гражданско обединение, което две години се бореше за ускоряване на процедурите по проекта. Направих го, защото като представител на гражданската инициатива, която инициира протестите за магистралата до Видин, поддържах непрекъсната връзка с институциите, които работят по този проект.

Какво означава да ускориш процедурите? Не, защото си се качил в джипа на премира, а защото си страна в процеса и това е страната на гражданите. А ние сме заинтересовани изграждането на пътя да се случи максимално бързо, а не да се стига до забавяния заради съдебни процедури и обжалвания от година,  две, три. Може би някои ще кажат, че подобно забавяне не е фатално. За нас, за хората от Видин и региона, за гражданите на Северозападна България, е фатално. И се изразява в човешки животи. И се изразява в икономическа смърт. Когато нямаш инфраструктура загиваш като регион. За нас това е изключително важно. Много по-важно е от бомбастичните приказки, които чух преди малко от Зайкова; „ами то не бе Костово, то не бе приватизация…”. Другарко Зайкова, а вие къде бяхте през това време?

През целият си съзнателен живот като гражданин съм изразявала своето несъгласие с всяка една практика, било то корупционна или срещу всяка една неправда, извършена независимо от това кое правителство е на власт. Правила съм го и ще го правя, защото имам гражданска позиция и я отстоявам. Хора, като тези, които мълчаха и изведнъж се „събудиха” от дълбокия си сън, повярвайте ми, не могат да бъдат полезни. Някой ги “събуди”. И някой отново ще ги приспи”, добави народният представител Росица Кирова.

Сподели в социалните мрежи