logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Започнаха засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите ще се проведат до 16 май, съобщават от ОД на МВР Видин. Операцията се провежда на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.
У нас в проверките ще участват, освен екипи на Пътна полиция и на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Основната причина за провеждането на полицейските операции за контрол над товарните автомобили и автобусите се основава на факта, че при възникване на тежко пътнотранспортно произшествие (ТПТП) с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други ТПТП.
В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат четири пъти в годината. За 2021 г. първата бе проведена в края на зимата – от 8 до 4 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата – в началото на есента.

По отношение на най-честите нарушения, които са установени при проверки от този тип, са неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

Сподели в социалните мрежи