logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

ЦИК определи възнагражденията за членовете на РИК и СИК за предсрочния вот на 11 юли

С решение № 10-НС от  13 май 2021 г.  ЦИК определи възнагражденията за членовете на РИК и СИК за предсрочния вот на 11 юли.

Запазва се правото на допълнително възнаграждения заради работа в условията на пандемия, което е 50 на сто  от основното – т.е половин надница отгоре. В момента извънредната обстановка е до 31 май. Иначе основното възнаграждение за членовете на изборните комисии си остава същото, както и за вота на 4 април.

Така според решението на ЦИК членовете на РИК в райони с до 400 секции ще получават възнаграждение от 1060 лева за председател, 1010 лв. за зам.-шеф и за секретар и по 960 лв. за членовете.

Онези РИК-ве, които са по-големи и имат повече работа, съответно ще получават по-високи суми. Както и досега, шефовете на РИК, които отговарят за райони с над 400 секции, ще взимат по 1175 лев, техните заместници и секретарите по 1115 лева, а съответно членовете – 1060 лева. Възнагражденията за РИК са месечни и те ще ги взимат за периода от 22 май до 25 юли 2021 г.

Парите за секциите и тези с подвижни урни са еднократни. При тях шефът ще взима по 105 лв. Зам.-председателите ще взимат по 95 лева. Същата е сумата и за секретарите на СИК, а обикновените членове ще се разписват 80 лева. Освен тези суми обаче,  онези членовете на СИК , които ще присъстват при получаването на бюлетините, изборните книжа и подреждането на помещението, ще вземат допълнително по 15 лв.. Отделно от това имат право и на по 30 лева за предаването на изборните книжа и бюлетините в РИК след края на вота. Още по 20 лв. пък ще получат онези членове на секциите, в които ще има машинно гласуване.

Така след всички възможни добавки един един шеф на малка РИК може да си докара до 1590 лева месечно, а председател на голяма РИК – около 1762 лева. Шеф на секция пък може да получи до 220 лева, стига в нея да има и и машинно гласуване

По традиция РИК ще могат да си назначават експерти и технически сътрудници, които да им помагат, като обикновено част от тях са именно ИТ специалисти. Експертите ще получават по 780 лв. месечно, а сътрудниците – 560 лв. Отделно от това за предаването на книжата от РИК на СИК, а след това и за деня на вота за приемането на изборните протоколи, РИК може да си привлече специалисти, чието възнаграждение не може да бъде повече от 100 лева

Снимка: Радио Видин

Сподели в социалните мрежи