logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Полицейските служители с мерки за абитуриентските балове в област Видин

Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май, съобщават от ОД на МВР Видин.
Планирано е засилено полицейско присъствие в районите на училищата в областта.
Всички празнични мероприятия ще бъдат охранявани от полицейски служители.
Питейните и увеселителни заведения ще бъдат обект на проверки, свързани с охраната и осъществяването на пропускателния режим; спазването на изискванията за пожарната безопасност; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; стриктно спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители; спазване на забраните за продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни, както и продажба на акцизни стоки без бандерол.
Проверките целят и пресичане на разпространението на наркотични вещества, предотвратяване на хулигански прояви и обезпечаване на добър обществен ред. Активен контрол ще се осъществява и по отношение на спазването на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Абитуриентските балове винаги са изпълнени с емоции и вълнуващи преживявания за зрелостниците, техните родители и приятели. С приповдигнато настроение човек е склонен към компромиси. А компромисите, свързани с нарушения на пътя, могат да  доведат до инциденти. Празниците не дават предимство, а спазването на правилата е задължение на всички участници в движението.

Ето защо експертите в отдел „Пътна полиция“ на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР препоръчват да се   движим според правилата и  Закона за движението по пътищата независимо дали  си абитуриент или  превозваш абитуриент. Управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества е наказуемо, а и опасно за нас и  за  останалите участници в движението по пътищата. От Дирекцията съветват да не се превозват  повече пътници, отколкото е разрешено за съответното превозно средство, да се  поставят  обезопасителни колани и да не позволяваме  на пътуващите да се показват през прозорците и люковете.

Дори да си в колона от автомобили или мотоциклети, превозващи абитуриенти, не преминавай на забранителен сигнал на светофара, а спри и изчакай. Отнемането на чуждото предимство може да доведе до пътен инцидент.  Не предприемай неправилни маневри, не пресичай платното за движение неправилно. Пази себе си и останалите, не рискувай живота, призовават от Пътна полиция.

Сподели в социалните мрежи