logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Празнуваме Международният ден на детето

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път, така наречената Женевска декларация за правата на детето. Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането си. Човечеството трябва да даде на  детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра, гласи приетата декларация, която съдържа пет основни права.    Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно – телесно и душевно, гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда,  да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.   Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Община Видин ще отбележи деня на детето с Детски празник „Щуроландия”, който ще се проведе в Крайдунавския парк. Празникът ще стартира в 11 ч. в Крайдунавския парк. Предвидени са различни работилници, арт ателиета и спортни надпревари. При дъждовно време заниманията ще се проведат в сградата на бившето епархийско училище, в двора на Митрополията.

От 19 ч. на откритата сцена при галерия „Никола Петров“ своя поздрав по случай празника ще поднесат възпитаниците на танцовите школи към народно читалище „Светъл ден -2009“.

Няма как да има детски празник без участието на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“. На 1 юни тя открива официално тазгодишната си програма „Лято с библиотеката“. На организираните информационни щандове малчуганите ще могат да разберат повече за клубовете по интереси, които ще се проведат през летните месеци. Честит празник деца!

Време е за забавни игри, много усмивки и щастливи мигове!

Сподели в социалните мрежи