logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Ежегодната акция на Пътна полиция, провеждана под надслов „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, има за цел да ограничи предпоставките за пътни произшествия с участието на деца през юни, юли и август. В хода на акцията, през летните месеци на територията на област Видин, ще се провеждат специализирани полицейски операции и превантивни действия по пътна безопасност, съобщават от ОД на МВР Видин.

Акцент при проверките ще бъде поставен върху неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца – водачи, управление на МПС от неправоспособни, както и контрол на използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

При осъществяване на контролната си дейност полицейските служители  имат готовност да реагират, ако забележат неправилно и рисково движение на деца  по улиците, като ги отвеждат от пътното платно и им дават указания  за правилно поведение на пътя.  Служителите на реда ще подпомагат безопасното пресичане на деца и възрастни хора по улици с интензивно движение.

За постигане на ефективни резултати в превантивната акция освен служителите на сектор „Пътна полиция“ ще участват и униформени служители от районните управления  в състава на областната дирекция, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

По данни на сектор „Пътна полиция“ – Видин през лятната ваканция на 2020 г. (месеците юни, юли и август) при пътнотранспортни произшествия в региона са пострадали 19 деца (15 от тях са били пътници в превозни средства, други три – водачи на МПС и едно дете – пешеходец). За същия период на 2019 г. при възникнали пътнотранспортни произшествия са  пострадали шест деца (четири от тях били пътници в МПС, а две – водачи на МПС).

ОТ 1 януари до 31 май 2021 г. на територията на област Видин са регистрирани общо 141 катастрофи с 33-ма пострадали (сред тях четири деца на възраст от 11 до 17 години).

Сподели в социалните мрежи