logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Организират пробни гласувания с машина в цялата страна

Пробни гласувания се организират от днес за хората, които се притесняват, че няма да се справят с машинния вот,  съобщава БНТ.  По три машини ще бъдат изпратени във всички Районни избирателни комисии. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева. От Обществения съвет към ЦИК обаче изразяват недоверие, че подобна кампания ще е успешна и ще позволи в рамките на десетината оставащи дни – хората да пипнат и видят машина. Думите са на заместник председателя на съвета Стефан Манов пред БНР.

От ЦИК казаха, че има достатъчно време всички хора, които не са гласували досега с машина, да го направят. Смятат, че машините няма да са причина за по-ниска избирателна активност.

„Ще тръгнат към всички Районни избирателни комисии по три машини във всеки район и сe надяваме кметовете на общини, областните управители, районните комисии да организират такива пробни гласувания, за да могат всички избиратели, които искат да видят машина, да гласуват на нея преди изборите. Не знам дали ще бъде по-ниска или по-висока активността – лято е, много хора ще бъдат на почивка, няма да успеят да гласуват, когато са на почивка в страната, така че ще видим на изборите“, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Днес ще се инсталира софтуерът за машините в чужбина, за да се транспортират по дипломатически път. Обслужването там ще е от техници, наети от „Сиела Норма“.

Сподели в социалните мрежи