logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

В ход е традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се реализира за времето септември – октомври 2021 г, а периодът от 15 до 22 септември е обявен за  Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември, обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя.

На национално ниво Седмицата и Денят на превенцията ще преминат в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL Safety Days).

По време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете от тежки пътни произшествия с участието на деца, съобщават от ОД на МВР Видин.

И през тази учебна година – съгласувано с РУО-Видин, ще продължи изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция.

Отдел „Охранителна полиция“ и сектор „Пътна полиция“-Видин имат готовност да подкрепят и участват в превантивни инициативи по пътна безопасност – организирани от училища и детски градини, фокусиращи вниманието върху спазването на правилата за движение.

В седмицата преди първия учебен ден служителите на областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула предприеха необходимите мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година за децата и учениците в региона.

Съвместно с инспектори от районните пожарни служби полицейските служители осъществиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта.

Служители от районните управления и сектор Пътна полиция извършиха огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения в районите на училищата и детските градини. За констатираните нередности изпратиха сигнални писма до общинските администрации и стопаните на пътя. В едномесечен срок следва да бъде получена обратна информация за предприетите от тях действия.

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизиран е контрола на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. В делничните дни на учебната година ще има полицейско присъствие в районите на училищата с превантивна цел – в началото и в края на учебните часове.

Полицейските наряди имат задача да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата. Предприети са допълнителни оперативни и превантивни мерки срещу уличното наркоразпространение, продължават и специализираните полицейски операции, насочени срещу наркопрестъпността в област Видин.

Отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и ръководствата на трите районни управления са в непрекъснат режим на комуникация с РУО-Видин, директорите на училищата и детските градини, както и с представители на общинските администрации по всички текущи въпроси, свързани с детската безопасност през новата учебна година.

Сподели в социалните мрежи