logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Честит 22 септември – Ден на независимостта на България!

На 22 септември 2021 г. се навършват 113 години от обявяване на независимостта на България.

„Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!” Така завършва историческият манифест към българския народ, с който Княз Фердинанд обявява Независимостта на Княжеството и поставя началото на Третото българско царство и на новата българска държавност.

През есента на 1908 г. десетилетните стремежи на българите за отхвърляне васалността на Княжеството към Османската империя се увенчават с успех, когато в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват “съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство”. Мястото, което Фердинанд избира, за да провъзгласи независимостта не е случайно. Манифестът е прочетен в църквата „Св. Четиридесет мъченици“, за да се подчертае приемствеността с Втората българска държава, с времената на Асен и Петър, Калоян и Иван – Асен II, когато градът е бил столица на страната. България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.

След обявяването на независимостта, тя трябва да бъде международно призната, а това не става автоматично, изисква много дипломатически усилия. Спечелена е Австро-Унгария и Британската империя, която обаче поставя условие – да започнат преговори между българското правителство и Високата порта. И те започват веднага. Българската делегация води Андрей Ляпчев. Високата порта иска България да плаща голям данък. Реакцията на министър-председателя Малинов е категорична – независимост не се откупува! Османската империя плаши с война, България отговаря с частична военна мобилизация. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протоколи. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 – 1878 г., в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. През същия месец империята признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

Ето една малка част от  Манифеста към българския народ, който прочита Фердинанд:

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.“

Сподели в социалните мрежи