logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

С концерт – спектакъл тази вечер започват честванията за 130-годишнината на видинския театър

С концерт-спектакъл на местната филхармония и актьори във Видин започват от днес – 19:00 часа тържествата, посветени на 130 години от построяването на сградата на драматичния театър в града.

Това съобщават от драматичен театър „Владимир Трандафилов“ във Видин. Проявите, посветени на годишнината, ще продължат до 22 октомври и включват футболен мач артисти срещу журналисти в зала „Фестивална“, представления на видинския театър – „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш, „Само за мъже“ от Дарио Фо и „Ирония на съдбата“, концерти на градския духов оркестър и ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

В програмата е включен и конкурс за детска рисунка на тема „Видинският театър“.  В конкурса могат да участват ученици от 5 до 12 клас, разделени в две категории: 5-7 клас и 8-12 клас. Целта е да се покаже както красотата на първата театрална сграда в страната като архитектурна забележителност и паметник на културата от местно значение, така и магията на театралното изкуство. Крайният срок за получаване на творбите е 8.10.2021 г.  Компетентно жури ще определи трите най-добри рисунки във всяка от двете категории. Всички участници ще получат грамоти. Осигурен е и награден фонд. Събитието за връчване на отличията ще се състои на 18.10.2021 г., от 18:30 ч. във фоайето на театъра. В програмата на тържествата е включена и Вечер на руската музика – концерт на местната симфониета и драматичен театър „Владимир Трандафилов“.

Сградата на драматичния театър Видин е построена през 1891 г., което я прави първата сграда в България, построена специално за театър. Преди дни на нея беше поставен и надпис „Драматичен театър“, средствата за който бяха набрани от дарителска кампания.  Инициативата беше подета лично от директорът на театъра Дейвид Славчев, който призова видинските граждани за дарения. „Ако нашите предци са построили цялото здание, нека ние поне да го надпишем“, апелира тогава Дейвид Славчев.

Сподели в социалните мрежи