logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Бъдещето на минералните извори обедини видинчани

На среща-дискусия, инициирана от заместник-председателят в 46-ото НС Росица Кирова, беше постигнато единодушно съгласие да бъде изработена стратегия за оползотворяване на минералните извори, които са на територията на община Видин. Разработването на това природно богатство обедини  народни представители, кметове от цялата област, общински съветници и граждани на Видин. Първите стъпки ще бъдат предприети със заделяне на средства в следващия бюджет на община Видин, с които да се изработят проекти и стартират реално действия по последващи сондажи на изворите при село Сланотрън и още три такива в крайдунавската община.

„Това е пътят – да работим заедно по изработването на общинска и областна стратегия за оползотворяване на минералните ни извори; да се изработят проекти за сондажи и успоредно с това да осигурим финансова подкрепа от държавата за осъществяването им. Убедена съм, че народните представители от региона трябва да лобират и настояват за държавна подкрепа към общината. Вярвам, че днес се обединихме, преминаваме към реални действия и оттук-нататък ще бъдем целенасочени и непримирими”, каза Росица Кирова. Тя подчерта, че едва след като бъде извършено сондирането ще се търсят инвеститори.

„Само по този начин природният ресурс ще остане собственост на община Видин и видинчани, които да ползват всички дивиденти от минералните извори с развитие на лечебен и балнеоложки туризъм в района”, заявиха присъстващите народни представители.

В срещата-дискусия, провела се в залата на Общинския съвет във Видин, участие взеха Цвети Лукарска – председател на Камарата на минералните води и изпълнителният директор на Българската асоциация за подземни води Величко Величков.  Като професионалист той даде своите разяснения какви действия трябва да бъдат предприети за разработване на минералните извори и отговори на редица въпроси, предизвикали интереса на присъстващите в залата. Поредицата от процедури бяха представени писмено и от МОСВ, в отговор на отправено запитване от Росица Кирова, в качеството й на депутат в 46-ия Парламент.

В края на срещата г-жа Кирова изрази своето задоволство от дискусията, в която активно се включиха и кметове на населени места, на чиято територия има данни за минерални извори. Присъстващите общински съветници от Видин заявиха своята готовност в „Бюджет 2022” да гласуват необходимите средства за изготвянето на проекти за сондажите, след които да последват разрешения за сондаж и да се премине към възлагане на самите сондажи.

Към срещата имаше изключително голям интерес от граждани и видинската общественост. В залата присъстваха кметове от общински центрове от областта и всички те заявиха подкрепа към инициативата и желание започнатите действия да доведат до реализацията на сондажи в рамките на кратки срокове. Становището на експертите е,че процедурата е дълга, но при добра организация и желание до 4 години видинчани могат да ползват и да развиват минералните си води.

„Дали ще се случи всичко това, на първо място зависи от самите нас като граждани и от способността ни да обръщаме внимание на изпълнителната власт върху важните за региона проблеми. Нямам съмнения, че при упорита работа резултатът ще бъде налице съвсем скоро”, допълни заместник-председателят на 46-ото НС Росица Кирова.

Сподели в социалните мрежи