logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Днес отбелязваме световния ден на сърцето

На 29 септември по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) се чества Световен ден на сърцето.

Дружество на кардиолозите в България стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.  

„Използвай сърцето си“ е кампания, която обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи, свързани с призив за подобряване здравето на всички членове на обществото. Кампанията акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Целта на кампаниите е да се насочи вниманието към важната роля на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, както и към рисковите фактори, водещи до тези болести. На 29.09.2021 г. – за първи път България се присъединява към призива на Световна сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания: 1. Национален дворец на културата (НДК) – гр. София от 20:00 часа; Паметник-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ – гр. Плевен от 20:00 часа; Фонтан пред Община Пловдив; Крепост „Царевец“ – гр. Велико Търново от 20:00 часа; Щабът на флота – гр. Варна от 20:00 часа.

Всяка година сърдечно-съдовите заболявания причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако този ръст се запази, прогнозите са сочат, че след 20 години броят на починалите от ССЗ ще достигне 23 милиона души годишно.

Според данните, над 60% от смъртността в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления, каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често остават инвалиди в тежка форма. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.

Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко прости правила, които всеки трябва да предприеме в семейната среда: налагане на здравословно меню; повишаване на физическата активност; спиране на тютюнопушенето.

Сподели в социалните мрежи