logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Последен ден за регистрация на инициативни комитети за участие в изборите

Днес е последният ден за регистрация на инициативните комитети за участие в президентските и предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Срокът за подаване на документи изтича в 17.00 ч. За партиите и коалициите този срок изтече на 29 септември.

Всички кандидат президентски двойки ще бъдат ясни до 12 октомври. По закон – изборната комисия трябва да ги регистрира не по-късно от 32 дни преди деня на вота.

Според хронограмата на ЦИК на 13 октомври чрез жребий ЦИК трябва да определи номерата в бюлетините на всички кандидати и за парламентарните, и за президентските избори. А на 15 октомври започва предизборната кампания.

До 17:00 ч. на 4 октомври е и срокът, в който инициативните комитети подават заявление за регистрация пред РИК за изборите за народни представители.

Днес изтича и крайният срок, в който печатните медии и онлайн новинарските услуги следва да обявят на интернет страницата си и да изпратят на Сметната палата и на ЦИК предоставяните едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за изборите, насрочени на 14 ноември.

В срок до 4 октомври електронните медии (с изключение на БНТ и БНР и техните регионални центрове) следва да обявяват на интернет страницата си предоставяните едни и същи условия и ред за предоставяне на време за отразяване на предизборната кампания на партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за предстоящия вот на 14 ноември.

Сподели в социалните мрежи