logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Нови находки разкриват блясъка на императорските терми в Антична Рациария

Впечатляващи четири коринтски капитела откриха археолози в римските императорски терми в Антична Рациария. Това съобщава  за БТА ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

На площ от около 2,5 декара, което е една четвърт от общата площ на термите, археолозите разкриват напълно запазени архитектурни пластове на най-големите разкривани досега римски императорски терми в България. Така Антична Рациария, при най-мащабните археологически разкопки от десетилетия, започва да разкрива своя блясък, е категоричен археологът. Екипът работи на терена на огромен архитектурен комплекс, характерен за всички провинции на Римската империя, допълва Димитров. Общата площ на термите е осем декара, екипът работи в най-горните нива на архитектурния комплекс – от Късната античност – 5-6 век. Разкритите структури са огромни – ширината на един от основните зидове на термите е два метра, което е сравнимо с крепостните стени, обясни доц. д-р Димитров.

За близо месец работа на обекта археолозите са разкрили почти изцяло границите на архитектурния комплекс на термите, който е впечатляващ и мащабен. Разкрити са части от съществувалите в средата на термите басейни за студена вода /фригидариум/, топла /тепидариум/ и гореща /калдариум/ вода, с мраморна декорация. Открихме над 20 части от полуколони и пристенни колони, които са много различни типове. Това говори за изключителната разнообразна архитектурна декорация на термите. Смятаме, че не е имало само един колонен ред пред самата фасада, а вътре в интериора на термите е имало в различните помещения различен начин и стил на украса, допълва доц. д-р Димитров.

Особено впечатляващи със своята красота и обем са откритите нови четири коринтски капитела, многобройните корнизи, различни архитектурни детайли от украсата на термите. Намираме голямо количество тухли от стените й, керемиди от покривите на термите. Интересното е, че покривът е покриван с керемиди и капаци от т.нар. коринтски тип. Запазваме ги за бъдещата реставрация, уточни ръководителят на разкопките.

Доц. Д-р Димитров е категоричен, че въз основа на това което днес се разкрива на обекта, императорските терми в античния град Рациария като декорация и планировка, като планова схема, са едно точно копие на термите в Рим по времето на император Каракала – 3 век. Тези терми днес са сред най-посещаваните туристически обекти в Рим. Археолозите са убедени, че мащабността на римските терми в Рациария е впечатляваща както за историците, така и за туристите.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи