logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Симфониета Видин с концерт „Пътуване по музикални ноти“ с гост-диригент от Румъния

Видинската симфониета ще представи утре концерта „Пътуване по музикални ноти“ с маестро Богдан Вода, гост-диригент от Румъния.

В програмата са включени произведения на Codex brassoviensis – Dediu, Едвард Григ – „Пер Гинт“ сюита N1 и N2, и Равел – „Болеро“.

Богдан Вода е румънски диригент, композитор, докторант от Националната музикална академия в Букурещ, където и преподава в момента. Наред с това е главен диригент на филхармония Олтения (Крайова) за настоящия музикален сезон. Той е поредният музикант, с който екипът на видинската симфониета работи в рамките на проекта „Пътуване по музикални ноти – популяризиране на природното наследство и ресурси, и културно наследство на трансграничния регион“.

Идеята на приключилия проект е да бъде продължено сътрудничеството между симфониета-Видин и филхармония-Олтения, като беше сформиран съвместен филхармоничен оркестър и формация от български и румънски музиканти, проведен е и музикален фестивал.

Събитието ще е утре в зала „Филхармония“ от 19.00 часа при капацитет от 30 процента съгласно последните противоепидемични мерки за област Видин.

Със същата програма Видинската симфониета ще  гостува  на следващият ден – 15.10 и в Крайова. 

Сподели в социалните мрежи