logo edinni.bg
slogn logo edinni.bg

Днес почитаме паметта на нашия небесен покровител Свети Йоан Рилски Чудотворец и отбелязваме празника на българския лекар

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на всебългарския небесен покровител – преподобни Йоан Рилски Чудотворец, български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, патрон на българските будители.

Свети Иван Рилски е и покровител на българските лекари, които празнуват днес професионалния си празник.

Великият български светец, който е и съвременник на царете Борис Първи, Симеон и Петър, е роден в края на 9 век край Дупница в семейството на скромни и благочестиви родители. Приема монашеството и воден от влечението си към отшелническия живот, бъдещият светец се озовал в Рила планина, която тогава била дива и непристъпна. Там той се отдал на пост и усърдна молитва.

След смъртта си Свети Йоан се явил на своите ученици с молба мощите му да бъдат пренесени от Рилската обител в Средец. Това се случва на 19 октомври 980 година. През годините мощите са местени в Унгария и Велико Търново, за да бъдат върнати по време на турското робство обратно в Рилската Света обител, където се пазят и до днес.

Предполага се, че канонизацията на св. Иван Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата „Свети Лука“.

Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

Във всички храмове на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения.

На днешния ден се чества годишнина от създаването на най-старата съсловна организация в България – Български лекарски съюз. Той е създаден през 1901 година, като тогава е бил първият на Балканите и втори в Европа след британския лекарски съюз. Денят на българския лекар се чества от 1996-та година и покровител на Българския лекарски съюз е Свети Йоан Рилски.

Сподели в социалните мрежи